İçeriğe geç

Ai: Uyum, denge
Ki: Enerji (İçsel enerji, evrensel enerji, yaşam)
Do: Sanat ya da yol

Aikido, en basit anlamıyla, yaşamla uyumun yolu/sanatı olarak dilimize çevrilebilir. Aikido, yaşam alanımızı, ruhsal ve fiziksel dengemizi koruyabilmek için bir yol sunan barış sanatıdır. Jitsu(el), Ken(kılıç) ve Yari(mızrak) dahil olmak üzere, Japon samuraylarının geleneksel disiplinlerinin çağdaş bir sanata dönüştürülmüş halidir.

Savaşmak için güç biriktirmenin ya da yalnızca güç kullanarak savaşmanın aksine Aikido’nun amacı bireyin zarafetidir. Aikido güçlü bir beden ve sakin bir zihinle, saldırmak yerine savunmayı, şiddet yerine korumayı koyarak, çatışmaları çözümlemeyi hedefler.

Gerçekten de Aikido’nun hareketi evrensel enerji güçlerinin dinamik hareketidir. Amacı yok etmek değil, yaratmaktır. Şiddete şiddetle karşılık vermek değil, ondan uyum ve adalet yaratan yapıcı bir enerji ortaya çıkarabilmek esastır. Bu yolda kudretini, güçlü ve birleşik ruhun, çevresi ile uyum içinde hareket eden akıl ve bedenin kudretinden alır. Bu sebeple Aikido, herhangi bir tehlike ya da saldırı ile karşılaşılması halinde, karşınızdakinin enerjisini kullanarak kendinizi savunmak prensibi ile hareket eder. Hiçbir Aikido tekniği, saldırı ile başlamaz.

Kurucusu O-Sensei Morihei Ueshiba’nın deyişi ile “Aikido, insan içgüdülerinin eğitiminden başka bir şey değildir. Rakibinizin güç kullanılarak yere serilmesi de değildir. Aikido, evrenin maneviyatının kabul edilmesi, dünya barışının korunması, doğadaki her şeyin uygun şekilde üretilmesi ve korunmasıdır. Öyle ki, değil insanlara zarar vermek, mecbur kalmadıkça savunma amacıyla bile yapılmaz. İnsanın bencillikten arınması, duyarlı ve saygılı olması temel amaçtır.”

Genelde aikido bir saldırı sanatı değil, bir savunma sanatı olarak anılır. Ancak bu yetersiz bir tanımlamadır. Aikido geleneksel Japon budo’sunun bir örneğidir. Budo, kelime anlamıyla mızrağı durdurmak anlamına gelirken, içeriği savaşçının yolunu kapsar. Budo kelimesinin karşılığı olarak savaş sanatı (İng. “martial arts”) kullanılabilir. Savaş sanatı, tam olarak olmasa da “budo”yu en yakın ifade eden kavram olabilir. Savunma ve saldırı kavramları, savaş sanatının stratejileridir. Savaşçı savunmayı, saldırıya karşı bir tepki olarak değil, bir strateji olarak kullanır ve bir stratejinin diğerine önceliği yoktur. Önemli olan doğru zamanda doğru stratejiyi kullanabilmektir. Aikido, bu stratejileri ve kullanımlarını öğretir. Aikido farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir